زندگی‌نامه سجاد مشایخی

سجاد مشایخی

زندگی‌نامه سجاد مشایخی

ارسال شده توسط: سویل رضائیان دسته بندی : بیوگرافی

زندگی‌نامه سجاد مشایخی ملی‌پوش بسکتبال ایران که جزو گاردهای موفق و خوب بسکتبال ایران و آسیا در طی سال‌های اخیر به حساب می‌آید را می‌توانید در این مطلب مطالعه کنید.

آنچه در این زندگی نامه می خوانید

تولد و شروع بسکتبال

ورود از مینی بسکتبال

سجاد مشایخی (به انگلیسی Sajjad Mashayekhi) متولد ۴ اسفند ۱۳۷۲ در استان تهران است. او که یک برادر کوچک‌تر دارد، در یک خانواده چهار نفره زندگی می‌کند.

بسکتبال را از مسابقات مدارس و آموزشگاهی زیر نظر آقای احمد مازیستان در شهر ری آغاز کرد. سجاد که در آن سال‌ها دروازه‌بانی فوتبال را دنبال می‌کرده است، ابتدا علاقه چندانی به بسکتبال نداشت اما به مرور زمان و با حضور در تمرینات آقای مازیستان به بسکتبال علاقه‌مند شد و با شرکت در مسابقات استانی آموزشگاه‌ها به عنوان اولین تورنومنت بسکتبالی زندگی‌اش، این رشته ورزشی را دنبال کرد.

بعد از آن رقابت‌ها، مشایخی رقابت‌های قهرمان کشوری آموزشگاه‌ها را به دلیل شکستگی بینی از دست داد! او که شور و شوق و انگیزه بالایی برای بسکتبال بازی کردن داشت، از اینکه نتوانسته بود در این مسابقات شرکت کند حرص می‌خورد و ناراحت بود؛ اما با این حال به تمرینات خود ادامه داد تا به تمرینات استعدادیابی کشوری مینی بسکتبال (که برخی آن را تیم ملی مینی بسکتبال می‌نامند) دعوت شد و زیر نظر آقای قاسم کیانی به تمرین پرداخت.

او در سال‌های پایه‌ای خود از مینی بسکتبال تا جوانان برای تیم‌های پایه پیکان، پارسه، توزین الکتریک و مهرام بازی کرده است.

تجربه تیم ملی پایه

خط خوردن و بازگشت در رده سنی بالاتر

سپس در تمرینات تیم ملی نونهالان شرکت کرد اما از تیم خط خورد و تا حدی از این موضوع ناراحت بود که قصد کنار گذاشتن بسکتبال را داشت؛ اما آقای مازیستان به او کمک کرد تا سجاد بتواند دوباره به اردو ملی بازگردد و  این حمایت آقای مازیستان انگیزه‌ای شد تا او با تمام توان تمرین کند.

لازم به ذکر است که در آن سال‌ها مسابقاتی برای دیده شدن نبود و اردوهای ملی در سالن بسکتبال آزادی به صورت مقطعی برگزار می‌شد.

سجاد مشایخی مجددا به اردو تیم ملی دعوت شد! اما این بار به اردوی تیم ملی رده‌سنی متولدین ۷۲ که یکسال از اون بزرگ‌تر بودند دعوت شد. (با توجه به اینکه سیستم رده‌های سنی در بسکتبال براساس سال میلادی است، افرادی که از ۱۱ دی به بعد هستند برای سال بعد محسوب می‌شوند. یعنی سجاد مشایخی که متولد اسفند ۷۲ است در بسکتبال با رده‌سنی متولدین ۷۳ می‌بایست تمرین می‌کرد) او در این تیم برای نخستین بار به عضویت تیم ملی در آمد و با این تیم قهرمان مسابقات نوجوانان غرب آسیا شد. سپس در رقابت‌های نوجوانان قهرمانی آسیا به میزبانی مالزی با تیم ملی ایران به رتبه سوم رسید و از آن‌جایی که تنها دو تیم برتر به مسابقات جهانی می‌رفتند، سهمیه جام جهانی را از دست دادند.

او حضور در تیم‌های ملی را با عملکرد خود ادامه داد و در تیم ملی جوانان متولدین ۷۱ دعوت و سپس انتخاب شد. در این تیم با آقای صادق‌زاده به رتبه چهارم آسیا رسیدند و مجددا از حضور در مسابقات جهانی بازماندند.

در تیم ملی جوانان متولدین ۷۳ با آقای توفیق قهرمان غرب آسیا شدند و با کسب عنوان سومی تو رقابت‌های قهرمانی آسیا در مغلوستان سهمیه جهانی را گرفتند.

در مسابقات جهانی با آقای مهران حاتمی بعد از صعود از مرحله نخست گروهی، در مرحله دوم حذف شدند و جایگاه یازدهم جهان را از آن خود کردند. در آن رقابت‌ها سجاد مشایخی یکی از بازیکنان موثر و خوب تیم ملی محسوب می‌شد. براساس گزارش‌های آرشیو فیبا، او در این رقابت‌ها میانگین ۱۴.۶ امتیاز، ۷.۴ ریباند و ۱.۵ پاس منجر به گل در هر بازی را به ثبت رسانده است.

از نکات جالب توجهی که مشایخی به آن اشاره کرد، اردوهای اروپایی خوبی بود که برای تیم ملی برگزار می‌شد و تیم ایران با چندین کشور از جمله اسلوونی و ایتالیا به رقابت می‌پرداختند تا برای مسابقات جهانی آماده شوند.

در سال ۲۰۱۰ در المپیک نوجوانان سنگاپور همراه تیم ملی بسکتبال سه نفره ایران اعزام شد و در آن‌جا هم یکی از عملکردهای خوب خود را به نمایش گذاشت.

ورود به تیم ملی بزرگسالان

بهترین خاطره از اولین تجربه

اولین تجربه مشایخی در تیم ملی بسکتبال بزرگسالان ایران که به گفته خود او، بهترین خاطره‌اش در بسکتبال محسوب می‌شود، مربوط به مسابقات کاپ آسیا ۲۰۱۴ است که توسط سرمربی وقت تیم آقای بچیروویچ به تیم ملی دعوت شد. او به همراه تیم ملی در این مسابقات به عنوان قهرمانی مسابقات کاپ آسیا رسید. مشایخی در این رقابت‌ها در هفت بازی برای ایران به زمین رفت و میانگین ۹ امتیاز، ۴ ریباند و ۱.۴ پاس منجر به گل در هر بازی را به ثبت رساند. ضمن اینکه دو بازی برابر تیم‌های اردن و ژاپن که به ترتیب ۷ و ۶ پاس منجر به گل را ارسال کرد از جمله بازی‌های درخشان او در این تورنومنت محسوب می‌شود.

با توجه به عملکرد خوب مشایخی در بازی‌های کاپ آسیا، او برای حضور در اردوی تیم ملی بسکتبال ایران برای شرکت در جام‌جهانی ۲۰۱۴ اسپانیا دعوت شد؛ اما به دلیل آسیب‌دیدگی از ناحیه چشم در فاصله یک هفته مانده به آغاز بازی‌ها نتوانست تیم ملی را در این تورنومنت معتبر جهانی همراهی کند.

سجاد بعد از جام‌جهانی و در همان سال با تیم ملی در بازی‌های آسیایی شرکت کرد و به مدال نقره این رقابت‌ها دست پیدا کرد.

سال ۲۰۱۵ و مسابقات قهرمانی آسیا یکی از بهترین تورنومنت‌هایی بود که سجاد مشایخی برای تیم ملی به میدان رفت. او در این رقابت‌ها که ایران با درک بائرمن به عنوان سومی دست یافت و از رسیدن به المپیک ۲۰۱۶ ریو بازماند، موفق شد میانگین ۶.۱ امتیاز، ۲.۲ ریباند و ۲.۴ پاس منجر به گل در هر بازی را ثبت کند. او برای ایران در ۹ بازی به زمین رفت و به طور میانگین ۱۶.۴ دقیقه در هر بازی برای ایران به زمین رفت. زمان بازی مشایخی با حضور بازیکنانی همچون مهدی کامرانی بسیار خوب و قابل قبول بود. او در یک مصاحبه با ایسنا در آن زمان گفته بود:

تیم ایران ترکیب خاصی از هر دو نسل بازیکنان با تجربه و جوان دارد. ما از بازیکنان با تجربه در چنین رقابت‌هایی درس می‌گیریم.

در ادامه از آن‌جایی که ایران از طریق رقابت‌های قهرمانی آسیا به المپیک صعود نکرده بود، می‌بایست در تورنومنت انتخابی المپیک شرکت می‌کرد که در آن رقابت‌ها هم نتوانست جواز حضور در این بازی‌ها را کسب کند. سجاد مشایخی در آن مسابقات میانگین ۴ امتیاز، ۲ ریباند و ۱ پاس منجر به گل در هر بازی را ثبت کرد.

اما مسابقات انتخابی المپیک تنها رقابت ملی سال ۲۰۱۶ ملی نبود و ایران در سالن ۱۲ هزار نفری آزادی تهران میزبان مسابقات آسیا چلنج بود. سجاد در این مسابقات که با قهرمانی خانگی ایران همراه بود، ۷.۶ امتیاز، ۳ ریباند و ۱.۶ پاس منجر به گل در هر بازی را به ثبت رساند.

دیگر همراهی مشایخی با تیم ملی بسکتبال ایران، مسابقات غرب آسیا در سال ۲۰۱۷ به میزبانی اردن بود. مشایخی با ثبت میانگین ۱۰.۴ امتیاز، ۵ ریباند و ۳.۸ پاس منجر به گل در هر بازی جزو بازیکنان شاخص ایران در این تورنومنت بود. ایران در این مسابقات با ۴ پیروزی و یک شکست مقابل لبنان به عنوان نائب قهرمانی رسید.

در همان سال ۲۰۱۷، سجاد مشایخی تیم ملی بسکتبال ایران را در مسابقات فیبا آسیا کاپ به میزبانی لبنان همراهی کرد. جایی که برای اولین بار تیم‌های آسیا و اقیانوسیه مسابقات قاره‌ای خود را به صورت مشترک برگزار می‌کردند. مشایخی در این بازی‌ها در ۶ مسابقه برای ایران به زمین رفت و میانگین ۱۲.۸ امتیاز، ۳ ریباند، ۲ پاس منجر به گل و افیشنسی ۱۲.۸ در هر بازی را به ثبت رساند تا عملکرد قابل قبولی را از خود به جا بگذارد.

تجربه مشایخی در تیم ملی این بار جام‌جهانی ۲۰۱۹ چین بود. جایی که ایران با هدایت دکتر مهران شاهین‌طبع اگرچه از گروه خود به مرحله ۱۶ تیم برتر صعود نکرد؛ اما توانست جواز حضور در المپیک ۲۰۲۰ توکیو را از آن خود کند. مشایخی در ۵ دیدار برای ایران در این مسابقات به میدان رفت و حاصل آن ۴.۶ امتیاز، ۳.۶ ریباند و ۰.۶ پاس منجر به گل در هر بازی بود. عملکرد او در دیدار برابر تونس بهترین بازیش در این تورنومنت بود. او در این مسابقه ۲۹ دقیقه بازی کرد و ۶ ریباند و ۱۰ امتیاز با افیشنسی ۱۱ را به ثبت رساند.

سوابق باشگاهی

شرح کوتاه

مشایخی زمانی که ۱۶ ساله بود با تیم مهرام تهران تحت مربیگری مهران شاهین‌طبع حضور در لیگ برتر را تجربه کرد. او در فصل ابتدایی تنها ۲ دیدار برای مهرام به میدان رفت و جزو بازیکنان جوان این تیم به حساب می‌آمد.

سپس با حضور هاشمی در مهرام او در مسابقات نه‌چندان حساس به زمین می‌رفت و همچنان به او برای حضور در بازی‌های حساس اعتماد نمی‌شد.

در نهایت با حضور بچیروویچ در مهرام زمان بیشتری به او بازی رسید و در رقابت‌های حساس هم برای مهرام به زمین می‌رفت. به گفته خود مشایخی بچیروویچ از پیشرفت او در این فصل بسیار راضی بوده است.

در ادامه لیگ برتر بسکتبال ایران مشایخی در تیم‌های شیمیدر تهران، پالایش نفت آبادان، پتروشیمی بندرامام و ذوب‌آهن اصفهان حضور پیدا کرد. در حال حاضر مشایخی تاکنون ۲ قهرمانی و ۲ نائب قهرمانی با مهرام تهران، ۱ نائب قهرمانی با پالایش نفت آبادان، ۱ مقام سومی با شیمیدر تهران و ۲ مقام سومی با پتروشیمی بندرامام در مسابقات لیگ برتر کسب کرده است.

به گفته مشایخی، از دید خود او انتخاب‌هایش اکثرا درست بودند و همیشه تلاش کرده است تا با مربیان خوب و بزرگ کار کند. او برای انتخاب کردن یک تیم به بازیکنانی که کنارش بازی می‌کنند، سرمربی، کادرفنی و اعضا مجموعه توجه دارد و این عوامل در انتخاب کردن تیم‌اش در هر فصل تاثیر گذار است.

تجربیات بین‌المللی با باشگاه‌ها

قهرمانی باشگاه‌های آسیا

از تجربیات بین‌المللی او در مسابقات باشگاهی می‌توان به رقابت‌های جام‌باشگاه‌های آسیا در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ و مسابقات جام باشگاه‌های غرب آسیا در سال ۲۰۱۷ اشاره کرد. در سال ۲۰۱۶ او به همراه پتروشیمی به عنوان سومی مسابقات جام‌باشگاه‌های آسیا رسید. میانگین‌های ۴.۹ امتیاز، ۲.۹ ریباند و ۱.۱ پاس منجر به گل در هر بازی خلاصه‌ای از عملکرد او در این بازی‌ها به حساب می‌آید.

سجاد سال ۲۰۱۷ با پتروشیمی بندرامام در بازی فینال باشگاه‌های غرب آسیا با شکست مقابل الریاضیه لبنان، عنوان نائب قهرمانی این بازی‌ها را تجربه کرد. او در این مسابقات آمار میانگین ۸.۵ امتیاز، ۲.۲ ریباند و ۳.۳ پاس منجر به گل در هر بازی را به ثبت رساند.

در سال ۲۰۱۷ و بعد از نائب قهرمانی در غرب آسیا و کسب جواز حضور در مسابقات قهرمانی باشگاه‌های آسیا با پتروشیمی بندرامام، همراه این تیم در کشور چین به عنوان چهارمی آسیا بسنده کرد. آمار مشایخی در این مسابقات میانگین ۱۰ امتیاز، ۲.۹ ریباند و ۳.۱ پاس منجر به گل در هر بازی بود.

سرانجام پس از دو دوره ناکامی در قهرمانی باشگاه‌های آسیا، مشایخی به همراه پتروشیمی در سال ۲۰۱۸ به عنوان قهرمانی این مسابقات دست پیدا کرد. مشایخی در ۴ بازی برای پتروشیمی در این مسابقات به زمین رفت و میانگین ۱۵.۳ امتیاز، ۶.۸ ریباند و ۴.۸ پاس منجر به گل را به ثبت رساند تا بهترین عملکرد خود را از نظر آماری در یک تورنومنت بین‌المللی از خود به جا بگذارد. او در دیدار مقابل نماینده چین با ۱۰ ریباند و ۲۱ امتیاز دبل دبل کرد تا افیشنسی ۳۲ را کسب کند و در دیدار مقابل نماینده چین‌تایپه با ۱۷ امتیاز، ۸ ریباند و افیشنسی ۲۲ جزو بهترین بازیکنان زمین بود تا یک تورنومنت شیرین و موفق را با قهرمانی پشت سر بگذارد.

تحصیلات و تفریحات

ورزش همه زندگی او

از نظر تحصیلات او در دوران دبیرستان در رشته ریاضی – فیزیک تحصیل کرده است و در حال حاضر لیسانس تربیت‌بدنی دارد. هرچند به گفته خود او با توجه به اردوهای مکرر امکان حضور در کلاس‌های مدرسه برای اون فراهم نبود و به واسطه معلم خصوصی که خانواده برای او می‌گرفتند توانسته دوران دبیرستان را پشت سر بگذارد.

مشایخی به کوه‌نوردی علاقه‌مند است و تلاش می‌کند تا در صورت امکان آخر هفته‌ها به این کار مشغول شود.

با تشکر از: سجاد مشایخی، سویل رضائیان، شهریار مقدمی و کیانا شادرو

این بیوگرافی براساس اتفاقات جدیدی که رخ دهد بروزرسانی خواهد شد. (آخرین بروزرسانی: ۵ خرداد ۱۴۰۰)

منابع: مصاحبه مجموعه Shahriyarbc با سجاد مشایخی، ویکی‌پدیا، آرشیو فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا)، خبرگزاری ایسنا، سایت ورزش سه

اشتراک گذاری پست