اهمیت شفافیت مالی در سازمان های بسکتبال
شهریار مقدمی1403-08-12T00:18:31+03:30
شاید کمترین باشگاه، بازیکن و یا مربی به اهمیت شفافیت مالی در سازمان های بسکتبال دقت کند اما این موضوع بسیار مهم و حائز اهمیت است که قصد داریم در این مطلب به آن اشاره کنیم.
آنچه در این مطلب می خوانید
سازمان های بسکتبال چیست؟
معرفی اولیه و مختصر
در ابتدا باید مشخص کنیم که به چه سازمان هایی عنوان سازمان بسکتبال را می دهیم. بطور کلی به مجموعه ای که بصورت هدفمند در راستای یک سیستم که مرز ها و قوانین مشخص خود را دارد، سازمان می گوییم.
براساس نوشته بروس کوئین در کتاب درآمدی به جامعه شناسی، سازمان ها در اصل گروه هایی هستند که برای رسیدن به یک هدف بسیار مشخص تلاش های خود را هماهنگ می کنند و طبق یک سلسله مراتب مشخصی هر فرد دارای مسئولیت های مشخص است. اما بخش مهمی که مربوط به نوع سازمانی که ما به آن اشاره داریم را تالکوت پارسونز در کتاب ساختار و فرایند در جوامع مدرن عنوان می کند که می گوید سازمان واحدی اجتماعی است که یک نهاد مستقل است و ماموریت خاصی دارد.
از همین رو وقتی در این مطلب ما می گوییم سازمان، منظور هیات های شهرستان ها و استان و همچنین فدراسیون ها هستند.
شفافیت مالی در بسکتبال
تعریف از شفافیت مالی
بطور کلی شفافیت مالی یعنی تمامی درآمدها و هزینه ها و همچنین بدهکاری ها و بستانکاری ها بطور کامل مشخص باشد. اگر بازیکنی قرارداد می بندد مشخص باشد باشگاه چقدر هزینه کرده است و درآمد بازیکن چقدر است. اگر بودجه ای داده می شود مشخص باشد چقدر است و هزینه چه مواردی می شود و بطور کلی برای همه (بدون استثنا) واضح و مشخص باشد که در فرایند مالی چه اتفاقی رخ می دهد و قراردادها و پرداخت ها از نظر مالی به چه صورت هستند.
اهمیت شفافیت مالی سازمان های بسکتبال
چرایی اشاره به این موضوع
برای اینکه در ادامه درک بهتری از این موضوع داشته باشیم باید کمی عمیق تر نگاه کنیم. یک باشگاه ورزشی در رده پایه از بازیکنانی تشکیل می شود که مسئولیت قانونی و حقوقی آن ها برعهده والدین آن ها است و از همین رو این والدین هستند که باید انواع هزینه ها و پرداخت ها را داشته باشند تا فرزندشان در بسکتبال و تیمِ یک باشگاه وارد شود. این هزینه ها شامل شهریه باشگاه و لباس تمرینی است که مواردی مانند کفش و توپ بسکتبال و برخی وسایل کمک آموزشی هم شامل این هزینه ها می شود.
وقتی یک بازیکن بخواهد وارد تیم شود دو حالت وجود دارد. حالت اول باشگاه اسپانسر دارد و مبلغ ورودی و خرج و مخارج تیم را که در مسابقات کشوری شامل هزینه های سفر مانند محل اسکان، آب معدنی، هزینه ایاب و ذهاب، خورد و خوراک بازیکنان و مربیان و بسیاری موارد دیگر می شود را اسپانسر می پردازد و بی شک برایش مهم است این هزینه ها صرف چه مواردی می شود و اکثر شرکت ها که اسپانسر می شوند فاکتور تمام هزینه ها را با جزئیات دریافت می کنند.
حالت بعدی که با توجه به شرایط باشگاه های پایه در بسکتبال اکثریت باشگاه ها شامل این حالت می شوند، دریافت هزینه ورودی از بازیکنان است؛ یعنی هزینه ورودی مسابقات و موارد عنوان شده از سوی باشگاه تقسیم بر تعداد بازیکنان در تیم می شود و هر بازیکن باید سهم خود را پرداخت کند.
از طرفی این باشگاه های ورزشی هستند که مسابقات را برگزار می کنند و وجود آن ها است که این رقابت شکل می گیرد. پس از آن جایی که در ایران بیشتر فعالیت هیات ها و سازمان های ورزشی مرتبط با بسکتبال در رده های پایه خلاصه می شود، سازمان ها بمانند تیم ها باید هزینه ای که دریافت می کنند را با ریز جزئیات مشخص کنند که در ادامه بطور مشخص به این مورد اشاره می کنیم.
از جهت دیگر هیات ها و فدراسیون ها وجود دارند تا به اهالی بسکتبال در زمینه های مختلف نظم و ساماندهی دهند و در اصل متولی به حساب می آیند. پس جدا از بحث مسابقات، باید هر اتفاق مالی که در سازمان رخ می دهد را شفاف در اختیار عموم قرار دهند تا به عنوان متولی صحت فعالیت خود را ثابت کنند.
پس اکنون متوجه میشیم چرا شفافیت مالی از سوی سازمان های بسکتبال مهم و با اهمیت است و با درک بیشتر می توان به ادامه مطلب پرداخت.
ریز هزینه مسابقات باید مشخص باشد
هزینه دریافتی هزینه چه می شود؟
چه خانواده ها و چه اسپانسرها برای خود یک وضعیت مالی مشخص دارند. اسپانسرها گردش مالی مختص خود را دارند و برایشان مهم است تا با کمترین هزینه، بهترین بهره مندی را داشته باشند. از سوی دیگر خانواده ها علاوه بر باشگاه بسکتبال فرزندشان، هزینه های دیگری دارند؛ برخی از این هزینه ها مختص خانواده است و برخی دیگر مانند شهریه مدرسه، پوشاک، تغذیه مناسب، کلاس های آموزشی و خیلی موارد دیگر به تنهایی برای فرزند خانواده خرج می شود. از همین رو خانواده ها هم علاقه دارند تا هزینه های منصفانه کنند و در زمینه ای که خودشان اقدام به خرج می کنند برای رسیدن به این هدف قطعا تلاش خواهند کرد. اما موردی مانند ورودی مسابقات، واسطی تحت عنوان باشگاه وجود دارد که صرفا به خانواده و بازیکن مبلغ را اعلام و پس از دریافت آن، به برگزارکنندگان مسابقات تحویل می دهد. پس بسیار با اهمیت است که باشگاه ها بر روی هزینه ای که سازمان برای ورودی در نظر می گیرد نظارت داشته باشد و از ریز آن مطلع شود.
در تمامی حالت های عنوان شده، باشگاه ها باید در جلسات هماهنگی از سازمان های ورزشی که شامل هیات ها و فدراسیون می شود بخواهند که اعلام کند هزینه دریافتی تحت عنوان ورودی صرف چه مواردی می شود. هنگامی که موارد عنوان شود، باشگاه ها به عنوان تیم های تشکیل دهنده مسابقات که رقابت ها با وجود آن ها امکان پذیر است، می توانند موارد را بررسی کنند و بعد از بحث و تبادل نظر اقدام به افزودن و یا کم کردن برخی از مواردی شوند که از سوی سازمان برای آن ها هزینه می شود.
به عنوان مثال ممکن است باشگاه ها موافق باشند تا در مسابقات آمار و آمارگیران وجود داشته باشند و از همین رو تایید می کنند که هزینه ای را برای این امر در نظر بگیرند. یا ممکن است سازمان مدنظر داشته باشد مسابقات در سالن های بیشتری برگزار شود تا رقابت ها سریعتر به پایان برسد و برای همین باید هزینه اجاره چند سالن را بدهد که ممکن است تیم ها درخواست کم شدن تعداد سالن ها و طولانی تر شدن رقابت ها را بدهند و از همین رو هزینه کمتری را نیز پرداخت کنند.
از طرف دیگر وقتی ریز هزینه ها مشخص می شود، سازمان می توان تلاش هایی که می کند را عنوان کند تا سایرین متوجه شوند که برگزاری مسابقات چه چالش هایی دارد و درک بیشتری به مربیان، باشگاه، بازیکنان و خانواده ها بدهد تا قدردان زحمات سازمان باشند و در حفظ موقعیت هایی که از سوی سازمان فراهم شده است، کوشا باشند.
شفاف سازی در خرج کردن بودجه
بودجه چگونه تقسیم می شود
سازمان ها ممکن است بودجه ای دریافت کنند و یا از راه هایی بمانند برگزاری مسابقات و کلاس های آموزشی، درآمدی داشته باشند. از همین رو می توانند از پس برخی از هزینه ها بمانند موارد مربوط به دفتر هیات یا فدراسیون، اجاره سالن های ورزشی و کنفرانس برای مسابقات و دوره های آموزشی، اعزام ها برای مسابقات بین استانی و لیگ ها و مواردی از این دست بربیایند.
همانطور که قبلتر عنوان شد هیات ها و فدراسیون ها متولی هستند و همه مواردی که در بالا گفته شد برای سازماندهی و پیشرفت بسکتبال منطقه مربوط به خود است؛ پس باید چگونگی تقسیم شدن این بودجه و فرایند خرج شدن آن را شفاف اعلام کنند تا در صورتی که نیاز بود حتی با توجه به نظرات کارشناسی، تغییر دهند.
جمع بندی
سازمان ها باید شفاف باشند
در همه جای دنیا، فعالیت سازمان های ورزشی بخاطر نظارت شدید باشگاه ها، رسانه و اهالی فعال در آن رشته ورزشی، بطور خودکار و اتوماتیک شفاف هستند و در صورت عدم شفافیت، از نظر قانونی دچار مشکل خواهند شد. در ورزش ایران کمتر به این موارد پرداخته می شود اما غیرممکن نیست. باشگاه ها و خانواده ها در همان رده پایه می توانند پیگیر این موضوع باشند و خود هیات ها نیز می توانند خودشان اقدام به این کار کنند تا در نهایت شاهد پیشرفتی باشند که از شفافیت مالی حاصل شده است.